zoek in de uitspraken van het
Tuchtcollege voor de Scheepvaart:
 

Aandachtspunten Scheepscategorieƫn > Baggerschip

terug naar het overzicht

Het voorkomen van ongevallen en schade

Meldplicht na calamiteit aan officiƫle instanties (zoals klasse en/of ILT) [1]

De kapitein dient te allen tijde klasse en ILT te informeren voordat hij opeenvolgende reizen gaat maken na het voordoen van een voorval (gronding), wanneer het voorval betrekking heeft gehad op de romp of de machine- en elektrische installatie.

Navigatie

Reisplanning & voorbereiding [1]

Ook al maakt het schip dezelfde rondreizen in hetzelfde gebied, dan ontslaat dit de kapitein er niet van om de passage planning en waypoints met inachtneming van veranderingen van de posities van de boeien in het vaargebied met de nodige zorgvuldigheid te controleren en deze gegevens in de reisvoorbereiding waar nodig aan te passen. Dit om te voorkomen dat er routinematig wordt genavigeerd.

Gebruik van (elektronische) navigatiemiddelen [1]

Een kaart voor het gebruik als navigatiemiddel is enkel geldig als navigatiemiddel indien deze uitgegeven is door of namens een autoriteit, hydrografische dienst of andere relevante officiële instantie. Elk middel om kaarten te tonen kan ter ondersteuning van de navigatie dienen, maar zal nimmer als primair middel voor navigatie (zoals bedoeld in Solas Ch V, reg 19-2.1.4) dienen.